Jak zrobić szybki rosół

Jak zrobić szybki rosół

Szybki rosół to świetna rzecz, którą warto mieć pod ręką. Jest łatwy do zrobienia, nie zajmuje dużo czasu i może być używany w zupach, gulaszach, sosach i nie tylko!

Jest kilka sposobów na szybkie uzyskanie bulionu: Pierwszym z nich jest kupienie bulionu warzywnego lub kurczaka w puszce. Są one ogólnie dostępne w dziale zamrażarek w lokalnym sklepie spożywczym lub online. Jeśli nie masz tych opcji, zawsze możesz zamiast nich użyć kostek bulionowych lub granulek! Wystarczy połączyć kostki bulionowe lub granulki z wodą, aby stworzyć odpowiednik 1 filiżanki bulionu.

Inną opcją jest zrobienie domowego bulionu z wykorzystaniem kombinacji warzyw i ziół. W ten sposób możesz mieć świeży bulion pod ręką, kiedy tylko go potrzebujesz, bez konieczności chodzenia do sklepu spożywczego.

Domowy rosół to także świetny sposób na uratowanie warzyw, które w przeciwnym razie zostałyby wyrzucone. Jeśli masz łodygi brokułów, końcówki cebuli lub wierzchołki marchewki leżące wokół, są one doskonałym dodatkiem do Twojego bulionu. Możesz nawet zamrozić te warzywa w torbie zip-top, aby były gotowe, gdy będziesz ich potrzebować.

Rosół warzywny

Rosół warzywny jest podobny do rosołu z kurczaka lub wołowiny w tym, że jest to płyn, który został ugotowany w aromatycznych warzywach. Główną różnicą jest to, że bulion warzywny zazwyczaj nie zawiera kości, tak jak płyn pozostały po parzeniu kurczaka lub wołowiny.

Możesz zrobić podstawowy bulion warzywny umieszczając garnek na dużym ogniu i dodając aromatyczne warzywa takie jak cebula, marchew, seler, pory, czosnek, pietruszka, tymianek, liście laurowe, sól, pieprz i wodę. Gdy składniki się zagotują, zmniejszamy ogień do niskiego i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka godzin.

Jeśli chcesz dodać więcej głębi smaku, rozważ dodanie do swojego wywaru pasty pomidorowej i/lub drożdży odżywczych. Te dwa składniki zapewniają pyszny i wytrawny kopniak umami, który jest idealny dla tego prostego przepisu na rosół!

Pieczenie warzyw dla większego smaku

Kiedy robisz bulion warzywny, dobrym pomysłem jest pieczenie aromatów, takich jak cebula, marchew, seler i czosnek. To zintensyfikuje smak bulionu i pomoże połączyć smaki.

Jest to również dobry pomysł, aby włączyć kilka pomidorów do bulionu dla słodkości i koloru. Słodkie i pikantne smaki pomidorów dobrze współgrają z bulionem warzywnym, a ponadto są one bogate w glutaminian sodu, który jest niezbędnym aminokwasem sprawiającym, że jedzenie ma dobry smak!

Po ugotowaniu bulionu warzywnego przez kilka godzin, przecedzamy go do butelek do przechowywania w lodówce. Następnie, gdy potrzebujesz użyć go w przepisie, po prostu wyciągnij ilość płynu, którą potrzebujesz.

Alternatywnie, można również po prostu wymieszać niektóre z gotowanych warzyw z odrobiną wody, aby uzyskać rozcieńczony bulion. Jest to idealny wybór, jeśli masz mało czasu lub chcesz wykorzystać resztki.

Możesz również użyć tego przepisu jako przewodnika, aby zrobić własny rosół od podstaw, zastępując składniki, które masz pod ręką, tymi wymienionymi w przepisie. Na przykład, ty mogłeś zamieniać cebulę, marchewkę i seler z innymi warzywami które masz pod ręką lub używać inną proporcję te składniki dla innego smaku profil.

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *