Jak zrobić makowiec drożdżowy

Jak zrobić makowiec drożdżowy

Makowiec drożdżowy składa się z dwóch części. Pierwszą z nich jest ciasto. Jest to bardzo miękkie i lekkie ciasto, które wypełnione jest gęstym i słodkim nadzieniem. Drugą częścią jest lukier. Wykonuje się go z soku z cytryny, cukru pudru i cukru pudru. Składniki te można bez problemu znaleźć w każdym sklepie.

Składniki należy zebrać przed rozpoczęciem przepisu. Ciasto będzie lepsze, jeśli zostanie upieczone z aktywnymi drożdżami suchymi luzem. Jeśli nie jest to dostępne, należy użyć drobniejszych granulek suchych drożdży. Po wymieszaniu mąki należy dodać jajka, mleko, cukier i masło. Następnie wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno to trwać około 2 godzin.

Drugą częścią przepisu jest masa makowa. Jest ono bardzo łatwe do wykonania. Nie jest trudno przechowywać resztki nadzienia w zamrażarce. Można go wykorzystać w wielu przepisach. Można również usmażyć nadzienie z łyżeczką masła i kilkoma posiekanymi orzechami. Po usmażeniu zgęstnieje i odparuje nadmiar wody. Takie nadzienie można podawać pokrojone w plastry.

Nadzienie można przygotować z wyprzedzeniem. Można je przechowywać w zamrażarce do dwóch miesięcy. Po tym czasie można go ponownie wykorzystać w ciasteczkach. Najlepiej skosztować nadzienia przed podaniem.

Wałek do ciasta przed pieczeniem należy posmarować syropem klonowym i mlekiem owsianym. Powinien być pieczony przez 35 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Po tym czasie należy ją ostudzić na drucianym stojaku i pokroić w plastry. Można go również polać lukrem waniliowym.

Dobrze jest udekorować ciasto co najmniej 30 minut przed jedzeniem. Wierzch można posmarować glazurą cytrynową lub użyć kandyzowanej skórki pomarańczowej. Można też posypać tort suszonym makiem.

Nadzienie jest bardzo gęstą i wilgotną masą. Jest bardzo bogate i aromatyczne. Może być przechowywane w lodówce lub zamrażarce i może być wykorzystane w wielu przepisach.

Ciasto można udekorować suszonym makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Jeśli nie lubisz marcepanu, możesz zastąpić go mniejszą ilością cukru. Można go również zastąpić nasionami z ziaren wanilii. Lukier można zrobić z 4 łyżek cukru pudru i 1 łyżki soku z cytryny. Lukier można zmiksować za pomocą widelca.

Makowiec drożdżowy można zrobić z wyprzedzeniem. Ciasto należy odstawić do wyrośnięcia na co najmniej dwie godziny. Jeśli masz piekarnik, możesz ustawić temperaturę na 350 stopni Fahrenheita. Jeśli masz piekarnik z wentylatorem, należy ustawić go na odpowiednią temperaturę. Ciasto można również podzielić na cztery lub pięć części.

Bułka z makiem powinna być pieczona na środku piekarnika przez około 45 minut. Ciasto należy wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na co najmniej 5 minut.

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *