Jak zrobić pastę kremową do ciast

Jak zrobić pastę kremową do ciast

Dodanie odrobiny pikanterii do ciast i babeczek jest łatwe z pomocą pasty cukrowej. To słodkie ciasto można zrobić od podstaw lub kupić gotowe w sklepie z artykułami do pieczenia. Pasta cukrowa jest również nazywana pomadą i jest używana do pokrywania babeczek i ciasteczek. Kiedy robisz swoją własną, możesz używać różnych kolorów i smaków. Jest ona bardzo uniwersalna i można ją nawet rozwałkować, aby stworzyć piękne dodatki do ciast.

Pasta cukrowa jest wykonana ze słodkiego ciasta, które można zagnieść do uzyskania gładkiej konsystencji. Pasta ta może być zamrożona do roku lub przechowywana w lodówce przez około sześć miesięcy. Jest idealna do dekoracji ciast i babeczek, ale może być również używana do cake pops i dekoracji ciasteczek. Jest łatwy do wykonania za pomocą miksera elektrycznego i można go użyć od razu.

Składniki potrzebne do zrobienia domowej bitej śmietany są proste. Będziesz potrzebować cukru pudru, ciężkiej bitej śmietany i ekstraktu waniliowego. Możesz użyć miksera lub ręcznej trzepaczki, aby wymieszać składniki razem. Po ubiciu śmietany, powinna ona zostać schłodzona. Dzięki temu łatwiej będzie ją ubić do lekkiego stanu. Bita śmietana będzie wtedy gotowa do użycia jako lukier, lub do nakładania dekoracyjnych detali.

Do zrobienia bitej śmietany można również użyć żelatyny. Jest to rodzaj stabilizatora, który wspomaga płyn i tłuszcz w ciężkiej śmietanie, pomagając jej utrzymać pęcherzyki powietrza i tworząc bardziej stabilny lukier. Można go nabyć w sklepach z żywnością dla smakoszy, lub można go kupić online. Składniki nie są drogie, a zapewnia bardziej intensywny smak wanilii niż czysty ekstrakt waniliowy.

Do bitej śmietany z żelatyną, będziesz musiał dodawać składniki powoli. Jeśli mieszanina będzie zbyt gorąca, zestali się, co utrudni pracę. Będziesz musiała włożyć masę do lodówki na kilka minut, aby pozwolić jej zastygnąć. Po schłodzeniu, powinna być wystarczająco gładka, aby zastosować ją do swoich deserów. Jeśli tak nie jest, możesz ją ponownie ubić.

Śmietanę należy wymieszać w dużej misce miksera. Możesz użyć miksera stojącego lub ręcznego, a do miksera możesz użyć łopatki lub trzepaczki. Zacznij od małej prędkości i pracuj do średniej prędkości. Mieszankę należy mieszać przez około trzy do czterech minut, aż do uzyskania miękkich, błyszczących szczytów. Jeśli zauważysz, że masa jest zbyt sucha, możesz dodać trochę więcej cukru pudru. Możesz również dodać czekoladę do pieczenia, jeśli chcesz. Następnie możesz zeskrobać ciasto na powierzchnię roboczą i zagnieść je do bardziej elastycznej konsystencji.

Możesz to zrobić za pomocą miksera ręcznego lub elektrycznego z hakiem do ciasta. Śmietana powinna być bardzo zimna, kiedy robisz lukier. Im bardziej zimna śmietanka, tym szybciej się ubije.

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *