Jak zrobić mieszankę mąki bezglutenowej

Jak zrobić mieszankę mąki bezglutenowej

Korzystanie z domowej roboty mieszanki mąki bezglutenowej może pomóc uniknąć wydatków na zakup komercyjnych mieszanek. Istnieje kilka prostych składników, aby zrobić własne i można je wykorzystać w szerokim zakresie przepisów. Można również dostosować swoje mąki i uczynić je pracować ze smakami swojego wyboru. Łatwo jest stworzyć niestandardową mieszankę, która przyniesie doskonałe rezultaty.

Możesz zrobić własną bezglutenową mieszankę mąki, łącząc następujące 5 składników: biała mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, sorgo & brązowa mąka ryżowa. Każdy z tych składników jest drobny i zapewnia inną teksturę. Skrobie są ważne dla struktury przepisu. Pozwalają one również na łatwiejszą obsługę ciasta. Mogą być stosowane jako substytut mąki owsianej w niektórych przepisach. Mieszanka mąki jest pyszna i działa dobrze z większością przepisów na mąkę uniwersalną.

Zanim zaczniesz mieszać składniki, upewnij się, że zmierzyłeś je za pomocą wagi lub miarki. Niektóre z pomiarów mogą się zmienić w zależności od rodzaju mąki bezglutenowej, którą wybierzesz. Na przykład, niektóre marki mąki ryżowej są grubsze niż inne. Może się okazać, że będziesz musiał dostosować wagę swojej mieszanki mąki, aby to zrekompensować. Będzie to miało wpływ na ostateczną teksturę Twojego wypieku.

Niektórzy ludzie używają gumy ksantanowej jako spoiwa w swoich bezglutenowych przepisach. Guma ksantanowa jest naturalną gumą, która naśladuje działanie glutenu. Jednak wiele przepisów nie będzie wymagało gumy ksantanowej. Możesz zastąpić mielone siemię lniane lub nasiona chia w miejsce gumy ksantanowej. Ta papka nie będzie dokładnie taka sama jak guma ksantanowa, ale może działać dobrze.

Możesz również dodać skrobię, aby zagęścić mieszankę mąki. Na przykład, jeśli robisz ciasto, możesz dodać niewielką ilość skrobi z tapioki. Alternatywnie, możesz dodać dodatkowe jajko. Im więcej skrobi dodasz do swojej bezglutenowej mieszanki mąki, tym delikatniejszy będzie Twój produkt końcowy. Jest to szczególnie prawdziwe, jeśli pieczesz chleb.

Gdy już stworzysz swoją mieszankę mąki bezglutenowej, możesz ją przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Powinna pozostać dobra przez co najmniej 3 miesiące. Alternatywnie, możesz przechowywać go w zamrażarce. Możesz również zrobić mieszankę mąki w dużej torbie do przechowywania z zamkiem błyskawicznym. Zamek błyskawiczny pozwoli Ci łatwo wymieszać składniki i będzie łatwy do przechowywania.

Kiedy mieszasz swoją bezglutenową mieszankę mąki, upewnij się, że mieszasz za pomocą trzepaczki. Nie chcesz, aby mieszanka osiadła na dnie. To dlatego, że mąka bezglutenowa będzie się oddzielać i nie będzie tak stabilna. Spowoduje to, że tekstura ciasta w produkcie końcowym będzie podobna do ciasta. Idealnie, chcesz mieszać swoją mieszankę mąki bezglutenowej przez co najmniej 20 razy. Najlepiej jest również mieszać swoje składniki w dużej misce. W ten sposób możesz równomiernie rozprowadzić składniki.

Jeśli jesteś nowy w pieczeniu bezglutenowym, powinieneś spróbować zrobić małe partie. Kiedy już opanujesz ten proces, możesz przygotować duże ilości mieszanki mąki i cieszyć się zaletami domowej roboty mieszanki mąki bezglutenowej.

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *