Jak zrobić małe domowe beziki

Jak zrobić małe domowe beziki

Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować szybką przekąskę, czy doskonały słodki przysmak, mini domowe bezy mogą być odpowiedzią na Twoje marzenia o wypiekach. Są idealnym kąskiem na przyjęcia lub popołudniową herbatę. Łatwo je też zmienić, więc możesz wypróbować różne smaki lub dekoracje z zaledwie kilku prostych składników.

Przygotowując partię bezików, użyj worka do pipetowania z końcówką gwiazdkową, aby wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Możesz również użyć metalowej łyżki, aby docisnąć środek bezików i zrobić z nich gniazda. Powinieneś również pozwolić bezom całkowicie ostygnąć przed dekoracją. Gotowe beziki możesz przechowywać w szczelnym pojemniku do tygodnia.

Możesz upiec te beziki w konwencjonalnym piekarniku w temperaturze 225 stopni Fahrenheita przez około piętnaście do dwudziestu minut. Kiedy będą gotowe, powinieneś pozwolić im ostygnąć na stojaku do chłodzenia, aż całkowicie ostygną. Jeśli są złotobrązowe, usuń je z ciepła.

Wskazówką przy pieczeniu tych bezików jest użycie białek jaj w temperaturze pokojowej. Są one znacznie lepsze od białek pakowanych. Oprócz zapewnienia właściwego wymieszania bezy, świeże białka będą również bardziej stabilne. Używanie termometru w piekarniku jest dobrym pomysłem na tym etapie.

Podczas robienia bezików, najlepiej jest sprawić, aby preparat bezowy był jak najbardziej gładki i błyszczący. Możesz to osiągnąć ubijając białka, aż będą sztywne. Jeśli zauważysz, że beza jest ziarnista, ubijaj masę przez dodatkową minutę. Kiedy zobaczysz, że beza tworzy sztywne szczyty, jesteś gotowy, aby dodać cukier. Zacznij dodawać cukier stopniowo, po łyżce stołowej na raz.

Gdy beza jest już wymieszana, możesz ją wydrążyć w małych kopcach lub wyłożyć łyżką na blachę. Powinieneś zostawić centymetrowy odstęp pomiędzy każdym kopcem. Dobrze jest też postarać się, aby beza nie przyklejała się do papieru pergaminowego.

Jeśli chcesz zabarwić bezę, możesz dodać barwniki spożywcze w żelu. Jeśli zdecydujesz się na dodanie aromatu, użyj tylko pół łyżeczki. Jeśli chcesz dodać do swoich bezików jagody, możesz je połączyć z bezą. Słodycz i pikantne jagody będą się uzupełniać w bezach. Możesz też podać beziki z sosem jagodowym.

Beziki możesz również przechowywać w lodówce do miesiąca. Jednak pozostawione zbyt długo w temperaturze pokojowej staną się lepkie. Jeśli podajesz beziki gościom, warto dać im trochę czasu na rozmrożenie.

Po upieczeniu, pozwól bezom ostygnąć przez dwie godziny przed wyjęciem ich z piekarnika. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej do tygodnia, ale najlepiej smakują podane w ciągu jednego dnia. Możesz również włożyć je do lodówki i cieszyć się nimi następnego dnia.

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *