Niezależnie od tego, czy chcesz zrobić domowe pączki z marmoladą na sprzedaż, czy dla swojej rodziny, wykonanie ciasta nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy wykonać kilka kroków, aby przepis się sprawdził.
Przede wszystkim musisz wymieszać mąkę z solą. Możesz również dodać mieszane przyprawy do mieszaniny, jeśli wolisz. Po połączeniu mąki, należy ją dokładnie zagnieść, aby doprowadzić do połączenia mąki i masła. Następnie powinieneś pozwolić ciastu odpocząć przez około 30 minut. Po tym czasie, możesz uformować ciasto w kulki i pozostawić do wyrośnięcia. Dzięki temu procesowi uzyskasz lekko klejące i miękkie ciasto, które jest idealne do robienia pączków.
Po wyrośnięciu ciasta, możesz je pokroić na dwanaście kawałków. Każdy kawałek powinien mieć około trzech cali średnicy. Do wykonania kółek będziesz potrzebował okrągłego noża o średnicy dwóch i pół cala. Przed krojeniem należy zanurzyć nóż w mące. Możesz użyć tępej strony noża do nacięcia ciasta. Po nacięciu ciasta, możesz użyć ostrego noża, aby przekroić ciasto.
Następnie, musisz rozgrzać frytownicę do 350°F. Możesz również użyć cyfrowego termometru z sondą, aby sprawdzić temperaturę. Gdy olej będzie gotowy, musisz umieścić pączki na patelni i usmażyć je. Ten krok powinien zająć około 2 do 3 minut. Kiedy pączki są usmażone, powinny być złotobrązowe. Następnie trzeba będzie wyjąć je z oleju i umieścić na tacy wyłożonej ręcznikami papierowymi. Następnie należy pozostawić usmażone pączki do ostygnięcia.
Gdy ciasto ostygnie, można je wypełnić bitą śmietaną i marmoladą. Możesz również włożyć do pączków rurkę z creme mousseline. Można je również udekorować lukrem lub posypką cukrową. Pączki można jeść od razu lub przechowywać w lodówce.
Jeśli chcesz, aby pączki były nieco słodsze, możesz dodać do nich cukier lub aromaty. Możesz nawet dodać przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa i goździki. Do pączków można też użyć galaretki lub dżemu w stylu amerykańskim.
Po ugotowaniu ciasta, możesz je przenieść na wyłożoną blachę do pieczenia. Następnie należy posmarować je roztopionym masłem. Możesz również obtoczyć je w cukrze pudrze, gdy jest gorące. Następnie należy piec pączki przez około 10 do 12 minut w temperaturze 190°C.
Aby pączki były jeszcze smaczniejsze, można je podać z pikantną marmoladą pomarańczową. Możesz też spróbować nadać pączkom nieco bardziej fantazyjny charakter, oblewając je czekoladową polewą. Do lukru można również dodać trochę skórki pomarańczowej. Na pączki można nałożyć gałkę bitej śmietany lub łyżkę marmolady. Można też zrobić pączki w kształcie gorących bułeczek i wypełnić je kremem i marmoladą.
Podobne tematy