Jak zrobić pastę gryczaną

Jak zrobić pastę gryczaną

Używanie mąki gryczanej to świetny sposób na dodanie wartości odżywczych i błonnika do swoich posiłków. Ta mąka może być używana do robienia naleśników, chleba lub przekąsek. Jeśli szukasz opcji bezglutenowej, gryka jest świetnym wyborem. Możesz znaleźć grykę w dziale żywności specjalnej w swoim sklepie spożywczym.

Jeśli chcesz zrobić pyszny chleb, możesz wymieszać mąkę gryczaną z pastą z czerwonej fasoli. Połączenie to tworzy smaczny, wilgotny chleb. Aby zrobić ciasto, wystarczy połączyć ze sobą obie mąki, a następnie wyrabiać je, aż będzie gładkie. Możesz również dodać do ciasta orzechy włoskie dla dodania tekstury.

Gryka jest dobrym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Zawiera również kwercetynę, silny przeciwutleniacz. Badania wykazały, że właściwości antyoksydacyjne gryki mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Może również zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i anemii. Zawartość minerałów w gryce może pomóc w utrzymaniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Jest doskonałym źródłem manganu, który jest wymagany dla zdrowego metabolizmu. Jest on szczególnie ważny dla utrzymania zdrowego układu odpornościowego.

Kiedy będziesz przygotowywał swoją grykę, będziesz musiał usunąć zewnętrzną łuskę i opłukać ją w wodzie. Łuska chroni nasiona przed szkodnikami i pomaga zapobiegać chorobom. Pomaga również utrzymać ciasto w całości. Przed ugotowaniem gryki można ją namoczyć przez około cztery godziny. Po usunięciu łuski, grykę gotuje się w taki sam sposób jak ryż. Gotowanie zajmie około dwudziestu minut. Do gotowania gryki można użyć solonego lub niesolonego masła.

Aby przygotować mąkę gryczaną, będziesz musiał umieścić grykę w misce, a następnie połączyć mąkę za pomocą widelca. Możesz dodać niewielką ilość soli do ciasta, jeśli lubisz. Możesz również spróbować dodać kilka żółtek jaj. Gdy ciasto stanie się gładkie, możesz je wyrabiać przez kilka minut. Jeśli pracujesz ze 100% mąką gryczaną, być może będziesz musiał dodać więcej wody. Dodanie 20% lub 30% gryki do mąki kukurydzianej może być dobrym sposobem na uzyskanie korzyści z gryki.

Gryka jest popularną potrawą w Japonii. Jest również zbierana w Europie Środkowej i Wschodniej oraz w Chinach. Jest dobrym zamiennikiem dla pszenicy i owsa. Jest również bogata w fosfor, magnez i cynk. Jej właściwości antyoksydacyjne mogą pomóc w stanach zapalnych. Jeśli masz cukrzycę, gryka może pomóc zarządzać poziomem cukru we krwi. W rzeczywistości, gryka jest uważana za pokarm o niskim lub średnim IG. Jest również wysoka w rutynę, naturalny przeciwutleniacz.

Jeśli starasz się unikać glutenu, gryka jest dobrym zamiennikiem dla wielu popularnych ziaren zbóż. Jest również dobrym źródłem niacyny, witaminy B6, folianów i magnezu. Ma niską zawartość sodu i jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Jego antyoksydanty są wyższe niż w większości popularnych ziaren zbóż. Ma łagodny, orzechowy smak, który można łączyć z innymi potrawami.

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *