Sok z czarnego bzu to łatwa i pyszna domowa żywność zdrowotna, którą świetnie jest mieć pod ręką w sezonie przeziębień i grypy. Jest wykonany z czarnego bzu, superżywności, która pomaga wzmocnić układ odpornościowy i wspiera zdrowe trawienie i metabolizm. Jest to również naturalny środek przeciwzapalny i przeciwwirusowy.
Możesz go zrobić samemu w kilku prostych krokach i możesz go zrobić ze świeżymi lub suszonymi owocami czarnego bzu! To świetny sposób na wykorzystanie dodatkowych owoców czarnego bzu, które zalegają w Twojej kuchni lub spiżarni.
How to Make Elderberry Juice
Pierwszym krokiem do zrobienia własnego soku z czarnego bzu jest zrobienie syropu. Możesz to zrobić ze świeżych lub suszonych owoców czarnego bzu, ale użycie suszonych jest łatwiejsze i szybsze! Aby zrobić syrop, dodaj wodę, owoce czarnego bzu, imbir, cynamon i goździki do garnka lub rondla. Doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj do gotowania na wolnym ogniu przez 45-60 minut, aż mieszanina zredukuje się o połowę. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Następnie należy dodać do mieszanki miód i ocet jabłkowy. Ocet jabłkowy pomoże zakonserwować syrop, a miód nada mu odrobinę słodyczy, nie przytłaczając innych smaków.
Teraz jesteś gotowy, aby cieszyć się swoim domowym sokiem z czarnego bzu! Jest pyszny na jogurcie, jako dodatek do gofrów i naleśników lub jako dodatek do smoothie czy miski Acai. Jest również doskonałym dodatkiem do gorącej herbaty lub jako orzeźwiający napój w ciepły letni dzień!
Możesz go również przechowywać w lodówce lub zamrażarce, w zależności od preferencji. Jeśli przechowujesz go w lodówce, wytrzyma około 2 tygodni lub więcej, jeśli jest trzymany szczelnie. Jeśli zamrozisz go, wytrzyma do 6 miesięcy.
Jeśli chcesz podarować swoim przyjaciołom i rodzinie trochę tego wspaniałego, domowego soku, możesz wypełnić słoiki syropem, a następnie dodać ładną metkę ze składnikami i instrukcjami. To sprawia, że jest to świetny prezent dla gospodyni lub na dobre samopoczucie.
How to Store Your Elderberry Syrup
Możesz przechowywać gotowy syrop z czarnego bzu w szklanym słoiku i trzymać go w lodówce do 6 tygodni. Możesz też zamrozić go w małych pojemnikach i w razie potrzeby rozmrażać przez noc w lodówce.
Gdy już przygotujesz własny syrop z czarnego bzu, z łatwością zrobisz go więcej, gdy tylko będziesz mieć pod ręką dodatkowe jagody! Możesz nawet zrobić dużą partię i dać ją w prezencie lub po prostu użyć jej samodzielnie.
Inne składniki
Możesz dodać do tego przepisu również inne lecznicze zioła i przyprawy. Dodanie imbiru, laski cynamonu lub nawet kilku całych goździków doda miłego smaku, a także zapewni kilka dodatkowych korzyści wspierających odporność. Możesz również dodać biodra róży lub korzeń echinacei, aby uzyskać więcej witaminy C i przeciwutleniaczy.
Podobne tematy