Niezależnie od tego, czy szukasz łatwego posiłku na weekend, czy też karmisz tłumy, przyrządzenie grillowanych kebabów z mielonej wołowiny to doskonały wybór. Możesz je przygotować z chudej lub bardzo chudej mielonej wołowiny, a na grillu zachowują swój kształt. Doskonale nadają się do podawania z warzywami, hummusem i miękkim chlebem pita.
Zanim zaczniesz przygotowywać swoje kebaby, musisz upewnić się, że dokładnie wyczyściłeś swój sprzęt. Dotyczy to wszystkich przyborów, których będziesz używać, a także grilla. Należy również namoczyć szaszłyki w wodzie przez co najmniej 30 minut przed ich użyciem.
Po oczyszczeniu przyborów, musisz wymieszać mięso z przyprawami. Można zdecydować się na użycie suchej przyprawy, a następnie dodać ją do burgerów przed gotowaniem. Następnie, należy użyć kciuka lub grzbietu łyżki, aby zrobić płytkie wgłębienie na środku każdego placka. Zapobiegnie to nadymaniu się środka i powodowaniu rozpadania się burgerów.
Po wymieszaniu mielonej wołowiny z przyprawami, musisz uformować placki. Pasztecik powinien mieć około 3/4 cala grubości, a jego szerokość powinna wynosić od ćwierć do pół cala. Jeśli potrzebujesz, możesz docisnąć placek, aby pomóc mu utrzymać się razem. Następnie umieść go na grillu i gotuj przez kilka minut na średnio-wysokim ogniu. Pozwoli to na równomierne upieczenie się placka, a także zniszczy wszelkie bakterie, które mogą znajdować się na powierzchni burgera.
Po upieczeniu na grillu, musisz pozwolić mu odpocząć przez kilka minut. W ten sposób soki mogą się rozprowadzić. Kebaby można podawać z hummusem, tzatziki i miękkim chlebkiem pita.
Kebaby należy wstępnie namoczyć przez co najmniej trzydzieści minut, a następnie umieścić je na podłużnych lub prostokątnych szaszłykach. Można je również upiec przez około 20 minut.
Kiedy będziesz gotowy do podania swoich kebabów, możesz je podać na długich bułkach, takich jak bułki do hot dogów. Możesz też nabić je na drewniane szpadki i piec przez kilka minut. Jeśli nie masz grilla, możesz użyć blachy do pieczenia i piec je w piekarniku przez około dwadzieścia minut. Ta metoda pozwoli na podanie ich na ciepło, można je zjeść jako obiad lub kolację.
Jeśli chcesz dodać więcej smaku do swoich kebabów, możesz również użyć czosnku w proszku, sosu Worcestershire lub innych przypraw. Należy jednak zachować ostrożność podczas mieszania składników ze sobą, ponieważ nadmierna obróbka mięsa może spowodować przerwanie emulsji i pozostawienie burgerów o suchym smaku. Możesz również sprawić, że Twoje kebaby będą wyjątkowo smaczne, dodając do nich różowy kolor.
Jeśli planujesz przyrządzić swoje kebaby na grillu, będziesz musiał przygotować czysty ruszt do grillowania. Możesz też użyć pokrywki od słoika z masłem orzechowym jako praski do placków.
Jeśli zamierzasz podać swoje kebaby z warzywami, musisz je najpierw podsmażać przez około trzy minuty. Po tym czasie możesz zalać cebulę sosem tamari lub innym sosem.
Podobne tematy