Filiżanka kawy to codzienny rytuał dla wielu miłośników głębokiego L. Aromat dobrze zaparzonej filiżanki może nadać nastrój na cały dzień, a istnieje wiele sposobów, aby cieszyć się doskonałą filiżanką kawy. Jednym z najpopularniejszych napojów przyrządzanych w kawiarni jest cafe au lait. Jest to prosty napój, który wymaga jedynie mleka i kawy. Możesz go z łatwością przygotować w domu, wykonując kilka prostych kroków.
Aby uzyskać spienione cafe au lait, musisz podgrzać mleko. Można to zrobić na patelni lub za pomocą rączki do pary w ekspresie do kawy. Kiedy mleko jest już gorące, czas dodać je do kubka.
Ważny jest proces nalewania. Powinieneś wlewać kawę kolistym wzorem i powinieneś zacząć od zewnętrznej strony fusów. Nie nalewaj zbyt szybko, bo możesz otrzymać gorzką kawę.
Proces parzenia jest niezbędny do przygotowania wspaniałej kawy. Jeśli użyjesz zbyt dużo wody, możesz otrzymać mdłą i gorzką kawę. Bardzo ważny jest również właściwy stosunek ilości wody do ilości kawy. Użyj o połowę mniej wody niż do espresso.
W zależności od tego, jak lubisz swoje latte, możesz zdecydować się na dodanie śmietanki. Wielu baristów zaleca dodanie szczypty bitej śmietany. Jednak śmietanka może również rozcieńczyć smak kawy, więc powinieneś spróbować napoju przed dodaniem jakiejkolwiek.
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, powinieneś używać świeżego mleka. Preferowane jest mleko pełne, ale możesz też użyć 2%. Mleko, którego termin ważności upłynął, nie pieni się tak dobrze. Mleko owsiane lub migdałowe również działa dobrze.
Niektórzy bariści zalecają używanie sitka o drobnych oczkach podczas odcedzania kawy. Następnie możesz użyć spieniacza do mleka, aby dodać słodką piankę.
Niektóre techniki parzenia kawy dają różne smaki i poziomy kofeiny. Upewnij się, że woda ma odpowiednią temperaturę. Gorąca woda może wydobyć z kawy gorzkie związki, więc staraj się utrzymać temperaturę wody w okolicach 200 stopni Fahrenheita.
Kolejną sztuczką związaną z parzeniem kawy jest zalewanie jej kwitnącym procesem. Pomoże to uwolnić uwięzione gazy w ziarnach, pozwalając im się rozwinąć. Powstały płyn powinien mieć jasnobrązową piankę.
Aby uzyskać pyszną, ciemną i bogatą kawę, będziesz chciał zmielić swoje ziarna do jednolitego rozmiaru. Świetnym narzędziem do tego jest waga kuchenna. Można ją kupić za mniej niż 20 dolarów.
Aby stworzyć latte, możesz również użyć mleka owsianego lub migdałowego. Ale pamiętaj, że pełne mleko spienia się lepiej, więc będziesz chciał wybrać je do tego napoju. W rzeczywistości możesz nawet zrobić hybrydę mokka-cafe au lait. Jest to idealne rozwiązanie na brunch lub wieczorną kawę.
Uzyskanie odpowiedniej kawy nie zawsze jest łatwe, ale istnieje kilka technik parzenia, które pomogą Ci uzyskać wspaniałe latte. Pamiętaj, że kluczem do dobrego naparu jest połączenie odpowiedniej temperatury wody i właściwego stosunku kawy do mleka.
Podobne tematy